Dijous d’imprescindibles: Diplomacia de Volker Schlöndorff i Noche y niebla d’Alain Resnais

Diplomacia

El règim nazi, un passatge històric esborronador, és un tema que ha donat lloc a un nombre enorme de pel·lícules. Amb motiu de l’estrena de 13 Minuts per matar a Hitler (disponible als nostres cinemes) demàemà, dijous 10 de març, et portem una sessió doble imprescindible: Diplomacia (2014), l’última pel·lícula del prestigiós guanyador de l’Oscar Volker Schlöndorff, precedida per Noche y niebla (1955), el curtmetratge documental d’una de les principals figures de la Nouvelle vague que va revolucionar el concepte del muntatge i la fotografia, Alain Resnais.

Diplomacia (Volker Schlöndorff, 2014)

25 d’agost de 1944. Els aliats entren a París. Poc abans del clarejar, Dietrich von Choltitz, governador militar alemany, es prepara per executar les ordres d’Hitler de volar la capital francesa. I, no obstant això, París no es destrueix. Per què raons von Choltitz es nega a dur a terme les ordres del Führer, malgrat la seva lleialtat sense límits al Tercer Reich? Va ser Raoul Nordling, cònsol general suec de París, el que va fer canviar d’opinió al general? 

“Pla i contrapla submergeixen a l’espectador en un context històric i emocional d’altíssim nivell, encara que coneguem el desenllaç per endavant. En suma, una pel·lícula memorable”.  Lluís Bonet Mojica -La Vanguardia-

“Una pel·lícula admirable, una lliçó d’història i de cinema (…) Diplomacia hauria de projectar-se a les escoles. (…) Vegin-la, corrin”Toni Vall -Cinemanía- 

Noche y niebla (Alain Resnais, 1955)

Dotze anys després de l’Alliberament i del descobriment dels camps de concentració nazis, Alain Resnais entra en el desert i sinistre camp d’Auschwitz. Lents travellings en color sobre l’arquitectura despoblada, on l’herba creix de nou, alternen amb imatges d’arxiu (en blanc i negre, rodades en 1944) que reconstrueixen la inimaginable tragèdia que van sofrir els presoners així com les causes i les conseqüències d’aquesta tragèdia: des de l’adveniment del nazisme i la deportació dels jueus fins al judici de Nuremberg.

“Colpidor i poètic documental sobre l’holocaust. Embolicant la crònica de l’espanto en una mètrica de veu, imatges i silencis que aconsegueix traspassar el temps i la raó, Resnais ens apropa a la tragèdia de l’extermini nazi amb un alè líric i íntim que envaeix i captiva. Una preciositat que commou ja des del seu bell títol”Pablo Kurt -Filmaffinity-

Compra aquí tu entrada anticipada

 

Propers títols

Dijous 17 de març: Adiós, muchachos (1985) de Louis Malle

Dijous 31 de març: Aventure malgache i Bon voyage (1944) d’Alfred Hitchcock (programa doble)